sobota 11. října 2008

Fair Trade z pohledu nezkušeného ekonoma

Fair Trade je poslední dobou diskutované téma a pomalu se dostává i do podvědomí lidí žijících v České republice. Pro ty, kteří vůbec netuší, o co jde, jej na začátek v krátkosti představím.

Co je to Fair TradeFair

Trade, česky spravedlivý obchod, je iniciativa, která vychází z myšlenky pomoci rozvojovým zemím vymanit se vlastními silami z bludného kruhu chudoby. Organizace zaštiťující Fair Trade stanovuje podmínky, jak pro producenty, tak i pro obchodníky. Tyto požadavky jsou závazné a je přísně kontrolováno jejich dodržování.

„Jedná se o způsob obchodování, jehož cílem je v první řadě podpořit malé výrobce a zemědělce z rozvojových zemí Asie, Afriky a Latinské Ameriky tak, aby se dokázali uživit vlastní prací, která je v souladu s ekologicky šetrným a sociálně ohleduplným přístupem.“ 1

Mezi hlavní antecedence spravedlivého obchodu tedy patří: zákaz dětské práce, ekologická šetrnost výroby, výkupní cena zaručující rozvoj producentů a další.

Co tedy může očekávat spotřebitel, pokud si koupí nějaký výrobek s označením Fair Trade?

Především je to stále dokola zmiňovaná skutečnost, že na výrobě produktu se nepodílí děti. Možná se vám to zdá jako naprosto samozřejmý fakt, ale bohužel pokud si koupíte například čokoládu, tak je velmi pravděpodobné, že se na vzniku (ať už v jakékoliv fázi) podílelo nějaké nezletilé dítě. Pokud si Fair Trade produkt koupíte, je dosti možné, že bude takzvaně BIO, tedy jeho výroba byla ohleduplná k životnímu prostředí a spotřebitel se nemusí bát, že při konzumaci či užívání takovéhoto výrobku by přišel do styku s nějakými chemickými látkami. Právě v rozvojových zemích je to palčivý problém. V důsledku nízkých výkupních cen jsou pěstitelé nuceni co nejvíce zvyšovat produkci, a proto například užívají nadměrné hnojení. Bohužel tento přístup vede i k tomu, že na takto „zamořené“ půdě v dalších letech nelze již nic pěstovat a jsou káceny pralesy, aby zemědělci měli půdu a z ní plynoucí obživu.

Jak předejít tedy tomu, aby děti pracovaly na polích a místo toho navštěvovaly školu, a aby zemědělci přehnaně nepožívali chemické prostředky při pěstování? Velmi těžká otázka, nicméně skupina lidí přišla s projektem Fair Trade. Nabídla zemědělcům v rozvojových zemích, že od nich plodiny vykoupí za takovou cenu, která pokryje náklady na pěstování a ještě bude natolik vysoká, že postačí na rozvoj místní komunity. Cena tedy není určená trhem, nýbrž zástupci Fair Trade.

Proč to ekonomům vadí?

A zde je asi hlavní problém, který vadí ekonomům. Musím říci, že mě velmi fascinuje omezenost některých lidí. Myslím tím omezenost v rámci ekonomické teorie. Ekonomové, rozumějme teď ti opravdový, co se vyznají ve všech teoriích, říkají, že cenu by měl stanovit trhu, že Fair Price potlačuje funkci trhu, že pokud producenti, zemědělci, nejsou schopni vyrábět něco tak, aby mohli konkurovat na trhu, měli by se přeorientovat na jiný produkt, který budou moci vyrobit nejlevněji, resp. konkurenceschopně.

Jenže svět je trošku složitější než ekonomické modely. Již v prvním ročníku na vysoké škole ekonomického typu se žák dozví, že se ekonomové ve svých teoriích musí abstrahovat od mnoha faktorů. Proto se učí o dvousektorové, třísektorové, čtyřsektorové ekonomice. Ale naprosto opomíjí faktory typu solidarita, lidskost, pomoc. Zlaté pravidlo je maximalizace zisku/užitku. Musím si tedy pokládat otázku: „Jde opravdu jen o to, abychom měli maximální zisk nebo užitek“? Dost možná, ale mají opravdu maximální zisk i pěstitelé, kteří žijí v zemi třetího světa? No samozřejmě, že ne. A není to dáno tím, že by nedokázali vyprodukovat komodity za konkurenceschopnou cenu, nýbrž tím, že nejsou natolik silní, aby si mohli o přiměřenou cenu říci, a toho právě nákupčí využívají.

Myslím si, že ekonomická teorie je užitečná k pochopení základních principů trhu, ale nemůžeme ji aplikovat do praxe bez potřebných modifikací. Mimo to shledávám velkou mezeru v argumentaci některých ekonomů, kteří odsuzují Fair Trade. Osobně by mě zajímalo, jak by vysvětlili, že výrobky s označením Fair Trade jsou na trhu prodávány a poptávka po nich roste. A to i dokonce tehdy, když je cena vyšší.

Ukažme si to opět na příkladu s čokoládou. Máme farmářské družstvo Kuapa Kokoo z Ghany, které funguje jak Fair Trade. Toto družstvo prodá svou produkci za Fair Price (velmi zjednodušeně řečeno) a získá tak prostředky, za které pokryje své náklady na produkci a může investovat do svého rozvoje. Potom si představme jiné družstvo, které není do Fair Trade zařazeno. To prodá svou produkci za „tržní“ cenu, která může být i pod náklady na produkci.

Z družstva Kuapa Kokoo se k nám dostane čokoláda, které stojí cca 60 Kč. Z kakaových bobů z družstva, které není zařazené do spravedlivého obchodu, máme možnost zakoupit čokoládu zhruba za 20 Kč. Jak je možné, že lidé koupí čokoládu i za 60 Kč, když je na trhu čokoláda za 20 Kč? A spotřebitelé čokoládu Fair Trade skutečně kupují, jelikož jinak by Fair Trade neexistoval (nejsem zase tak naivní, že kdyby prodej Fair Trade výrobků nepřinášel alespoň malinký zisk, někdo by se tímto obchodem zaobíral). Poptávka po Fair Trade výrobcích zde reálně existuje, můžeme dokonce konstatovat, že se zvětšuje (například tyto výrobky můžeme už nalézt v celorepublikové síti drogérií DM). Je to dáno tím, že lidé si uvědomují nutnost být nějakým způsobem solidární k chudým zemím a proto raději nebudou maximalizovat svůj užitek? Nebo užitek nevnímají jako hodnotu peněz, ale i jako vnitřní pocit? Pokud bychom tedy připustili, že nám přináší užitek i pocit sounáležitosti s lidmi v ekonomicky nevyspělých zemích, potom v tomto případě lze konstatovat, že koupí produktu Fair Trade maximalizujeme svůj užitek, ovšem za vyšší cenu.

Ať přemýšlím, jak přemýšlím, stále nevidím rozpor ekonomické teorie s myšlenkou Fair Trade. Je pravdou, že cena, za kterou jsou produkty vykupovány od pěstitelů nebo výrobců není tržní, nicméně tato cena je akceptována spotřebiteli a tudíž usužuji, že je v pořádku.

Co vše můžeme nalézt jako Fair Trade?

Pod známkou Fair Trade můžeme naleznout například „kávu, čaj, kakao, čokoládu a další cukrovinky, třtinový cukr, banány, sušené ovoce, ořechy, ovocné šťávy, med, rýži, žvýkačky a další potraviny. Významnou součástí Fair Trade nabídky, která však nenese ochrannou známku Fair Trade, jsou umělecké a řemeslné výrobky – keramika, sklo, textil, šperky, hudební nástroje, hračky, doplňky do domácnosti, koberce a mnoho dalšího.“ 2

Osobně jsem měl možnost ochutnat čokoládu se známkou Fair Trade a přiznám se, že tak dokonalou chuť čokolády jsem snad v životě nezažil. Ke všemu jsem ji jedl s myšlenkou, že někde v domečku u kakaové plantáže sedí spokojená rodinka a zpívá si písničky, směje se a je šťastná.

Tak co? Máte chuť zkusit Fair Trade?

1. Společnost pro Fair Trade Co je Fair Trade? Co je cílem Fair Trade? URL: http://www.fairtrade.cz/index.php?clanek=271
2. Společnost pro Fair Trade Co je Fair Trade? Fair Trade výrobky a výrobci URL: http://www.fairtrade.cz/index.php?clanek=26