pondělí 5. února 2007

Padělané zboží z tržnic aneb noční můra celníků

Domácí | 5. února 2007

Opět policisté zabavili tisíce padělaného zboží na vietnamské tržnici Dragon. Není to ani první ani poslední akce proti asijským tržnicím.

Textil, hudební CD, DVD, cigarety a spousta dalšího zboží je paděláno a prodáváno. Pokud se však nad tím zamyslíme, je jasné, že kdyby padělky nebyly kupovány, nebylo by je komu prodávat a toto zboží by se nevyrábělo.

V roce 2006 Celní správa České republiky zabavila v celním řízení a na tržnicích zboží v hodnotě 1 454 314 387,-- korun českých. Je to nepředstavitelná částka! Samozřejmě největší hodnotu z této částky tvoří oblečení a obuv. Dále se na tržnicích můžeme setkat s padělky parfémů a kosmetiky, CD, DVD, MC, s nebezpečnými elektronickými přístroji a součástkami. Taky hračky, hodiny a bižuterie jsou Celní správou ČR zabavovány. Částka zabaveného zboží však v sobě obsahuje i potraviny, které z nějakého důvodu nebyly pro náš trh vhodné, stejně tak jako léky a doplňky výživy.

Otázka však není, proč jsou tyto výrobky na našem trhu, ale proč je my kupujeme. Myslím si, že může být více důvodů. I když se životní úroveň v České republice zvyšuje a můžeme říci, že již není takový problém koupit si zboží s originální značkou, stále zůstává skupina lidí s nízkými příjmy. Pro tyto lidi je zboží s padělanou značkou alternativou, kterou musí využít. Další skupina lidí, které tyto výrobky kupuje, jsou lidí „šetřílci“. Možná existují další důvody, proč někdo kupuje toto zboží.

Pokud celní správa zabaví nějaké zboží, musí s ním patřičně naložit. Zde však spatřuji velký problém. Zboží s neoprávněně umístěnou značkou (teda padělek) musí být zničeno, nebo pokud je značka odstranitelná, může s ním být naloženo po jejím odstranění jinak. Zabavené zboží s odstraněnou značkou může být použito třeba na charitativní účely. Bohužel především oblečení a obuv, které by mohly být na tyto účely použity, mají většinou značku neodstranitelnou, a tedy musí být zničeno. Samozřejmě je to velké „plýtvání“. Bohužel tím, že by takové zboží bylo dáno byť na charitu, neřešilo by to problém s paděláním. Padělek by byl pořád v oběhu, jen by jeho nositel byl někdo jiný.

Dalším velkým problém je, že dovoz levných výrobků, které jsou padělky, bere práci lidem u nás. Především pak malým obchodníkům s oděvy a obuví, a také výrobcům textilních výrobků. Dnes se již těžko setkáme s obchodem s oděvy, které by vlastnil živnostních.

Padělání jakéhokoliv výrobku je obohacování se na zásluze jiných. Je tedy v pořádku, že jsou prováděny kontroly a toto zboží je zabavováno. Samozřejmě výrobky prodávané na tržnicích za nižší ceny, můžou být nadále prodávány, avšak bez přítomnosti prvků, které jsou ochrannou známkou jiných společností.