pátek 1. září 2006

Moje dovolená v Egyptě






Když jsem zakoupil můj vůbec první zájezd k moři, do Egypta, strašně jsem se těšil! V AIA Karviná byla moc milá paní, která mi doporučila hotel v Hurghadě Hilton Hurghada Long Beach Resorts, což je plný název, který v žádném katalogu nenajdete (bývá uváděno jen Hilton Long Beach). Hotel vypadal velmi pěkně, nabízené aktivity také lákali a program All Inclusive jsem měli jako podmínku. Neváhal jsem tedy a podepsal jsem smlouvu s cestovní kanceláří EXIM Tours na dovolenou pro dva lidi na 12 dní.

Propozice k pobytu přišli zhruba týden před odletem, ale já jsem vše o odletu a příletu věděl dříve, jelikož jsem neustále kontroloval informace na internetu.

8. srpna jsme byli před třetí hodinou ranní na letišti v Brně Tuřanech. Zhruba ve tři už stála ve stánečku s označením EXIM Tours slečna, která mi předala zpáteční letenky, kartičky pojišťovny a voucher na ubytování a stravu a další informace (například jak vyplnit vstupní formulář do Egypta, kolik se kde dává bakšišné).

Odbavení začalo po třetí hodině a více méně proběhlo hladce. Letěli jsme s ČSA. Pak už jsme jen čekali až nás pustí do letadla. Jak jsem již řekl, letěli jsme poprvé k moři a také letadlem. Bohužel štěstěna nám nepřála a dostali jsme sedadla přes uličku.

Když jsme odlétali z České republiky pršelo. Dokonce v určité výšce bylo z okének letadla vidět, že sněží. Posádka byla skvělá, kapitán nás v průběhu letu informoval o zajímavostech, které bychom mohli cestou spatřit.

Cesta do Egypta trvala čtyři hodiny a zpříjemnila nám ji snídaně, která se skládala z vařených těstovin, zeleniny a kuřecího masa. To vše doplňoval salát a pití.

Upřímně řečeno ze vzletu a přistání jsem měl daleko větší obavy než byly ve skutečnosti. Let se dá přirovnat k jízdě vlakem :-D.

V Egyptě nás od letadla odvezl autobus a v hale už na nás čekali delegáti EXIM Tours. Vízum jsme neměli zahrnuté v ceně pobytu a udělali jsme dobře. Delegát nám ukázal, kde si máme vízum koupit. S vyřízením nebyl žádný problém, stačilo dát do okýnka 15 USD na osobu a říct „vízum“ a už jste měli v pase kolek. Tím jsem ušetřil zhruba 300 Kč na osobu, jelikož v česku by toto vízum stálo 600 Kč, kdežto přímo na místě něco málo přes 300 Kč (záleží na kurzu koruny k dolaru). Potom nás delegát směroval k celníkům. Prošli jsme několika pasovými kontrolami, odevzdali jsme vyplněné vstupní lístečky a už jsme čekali na naše kufry u pásu. U něj byly další dva delegáti naší cestovní kanceláře, kteří nás směrovali ven z budovy, kde stali další delegáti a ti nás namířili k autobusu. Na cestě stáli ještě další dva. Dohromady bylo na letišti snad 8 až 10 zástupců EXIM Tours, což přispívalo k naší dokonalé pohodě.

Autobusy do hotelů byly připraveny a my se vydali na cestu. V autobuse jsme dostali list na ubytování v hotelu. Ten nám česká delegátka pomohla vyplnit. Dokonce jsme měli u jednotlivých políček propiskou napsaný český překlad. Cestou jsme zastavovali u hotelů Dana Beach a Golden 5, kde vystupovali lidé, až jsme v autobuse zůstali jen 4.

A pak jsme dorazili do našeho hotelu. Na hodinkách jsme si přidali o hodinu víc (v Egyptě je jiné časové pásmo než v ČR) a delegátka nás uvedla do velmi prostorné hotelové haly. Zařídila nám náramky na All Inclusive, ale klíče od pokojů jsme si měli vyzvednout sami až za hodinu. Jakmile jsme dostali klíče a karty od pokoje, odvezl nás hotelový taxík až před náš „baráček“. Nebydleli jsme totiž přímo v hotelu (dokonce jsme se dozvěděli že bydlení přímo v hotelu je za příplatek, ale to nemám potvrzené). V našem baráčku bylo pět pokojů. My jsme měli pokoj číslo 1047. Ten se skládal z obytné místnosti (postel, 2 noční stolky, telefon, psací stůl, 3 židle, kulatý stůl, minibar, televize s 31 programy /v jazycích: anglickém, německém, polském, ruském, arabském/, skříň s trezorem, malá komoda, 2 zrcadla, lampa, světla a samozřejmě i klimatizace) a koupelny (umyvadlo, záchod, vana se sprchou, velké zrcadlo). Vše bylo pěkné, čisté a nově vypadající.

První naše jídlo v Egyptě byl oběd. V hotelu byly dvě restaurace, které fungovali v programu All Inclusive a to sice Al Dente Restaurant a Lotus Restaurant. Dále se ještě ve velmi rozsáhlém hotelovém komplexu nacházela jedna restaurace Marhaba Restaurant. Byla blízko pláže, ale zde se vše platilo.

Snídaně byli formou bufetových stolů a na výběr bylo jak slané, tak sladké, teplé i studené jídlo. Saláty, Cornflakes a různé kuličky, obyčejný nebo ovocný jogurt, teplé, studené mléko, vajíčka, vaječné omelety, párečky, spousty různého pečiva, sladké koláčky, koblihy (ne plněné ale s dírou uprostřed) a všelijaké jiné sladké pečivo, marmelády, med, saláty, salámy, sýry. Na pití byly 4 druhy džusů (pomerančový, jablečný a další dva), čaj a káva (s nebo bez mléka). Množství jídla na talířích a pití ve skleničkách si každý určoval sám.

Oběd byl podáván také formou bufetových stolů. Na výběr bylo velké množství jídla. Každý den dvě polévky, do kterých jste si mohli přidal nudle nebo jiné těstoviny, různou zeleninu, atd. Hlavní jídlo: Vždy byla rýže (pokaždé však na jiný způsob), brambory (ne jak jsme zvyklí u nás, jsou různě v omáčkách, se zeleninou, atd.) a hranolky. K příloze jsme si mohli vybrat několik druhů masa (hovězí, sekané hovězí, kuřecí, skopové, rybí). Dále vždy byli těstoviny (špagety, různé vrtulky) s italskými omáčkami. Bylo na výběr velké množství různých zeleninových salátů a pečiva. K pití byli samoobslužné bary, kde jsme si mohli vybrat z následujícího pití: Coca-Cola, Sprite, Fanta, Soda, pomerančový nebo jablečný džus, červené, růžové, bílé víno a pivo, kafe, čaj. Všechny tyto nápoje byly místní výroby (tím je myšleno, že byly vyrobeny v Egyptě). A po obědě jsme si mohli vybrat z velkého množství zákusků. Ty byli různorodé, různobarevné. Bylo toho tolik, že se ani nedalo ochutnat od každého alespoň trošičku. Dále tu byly i tři sladké omáčky, kterými jsme si mohli zákusek zalít. Nikdy nechybělo ovoce (banány, jablka, fíky a jiné).

Večeře byli v podstatě stejné jako obědy. Přidal se jen větší výběr studené kuchyně. Za zmínku stojí velký výběr sýrů. Nikdy se nestalo, aby bylo stejné jídlo na večeři a oběd. I zákusky byly jiné než na oběd.

Půlnoční svačinka byla podávána v Lotus Restaurant. Jídlo bylo stejné jako na večeři (přišlo mi, že to bylo to, co zbylo od večeře).

Během dne byla možnost čerpat pití (stejné jako na oběd nebo večeři) ve 4 Pool barech, 2 Beach barech nebo ve Vienna Café (umístěné vedle recepce). Během dne jsme si také mohli vybrat ze 6 míchaných nápojů. Od 11 hodiny jsme si mohli vybírat ze 4 druhů zmrzliny (vanilková, čokoládová, jahodová a mango). Také jsme si mohli u hlavního bazénu vzít hamburger nebo párek v rohlíku.

Hotel byl vybaven 7 bazény (jeden určen jen pro potápění) a vodními uličkami, které spojovali 3 bazény v jeden velký. Tak vznikli různé ostrůvky. Bazény byly hluboké 140 a 150 centimetrů. Samozřejmostí byly u každého bazénu i bazén pro děti s menší hloubkou. U každého bazénu byl bar, slunečníky, lehátka, výdejna ručníků, sprchy. Každá osoba dostala společně s klíčem od pokoje i kartičku, která se používala nejen na zprovoznění elektroniky na pokoji, ale také jsme mohli tuto kartičku vyměnit za ručník u bazénu. Po skončení plavání se ručník vrátil a my jsme dostali kartu zpět. To nám šetřilo starosti o ručníky.

U hotelu byla opravdu dlouhá pláž (což už říká i název hotelu). Pláž podle prospektů měří 1,5 kilometru. Z jedné strany je ukončená molem, u kterého se nachází korálový útes. Je zde spoustu různých a různobarevných rybiček a korálů. Vřele doporučuji. Také si na pláži můžete nechat udělat tetování nebo hennu.

Bohužel vstup do moře je dosti dlouhý. Pláž je hodně mělká a zaplavat si v moři vyžaduje dlouhou chůzi. To je velká škoda.

V hotelu je možnost navštívit tzv. Health Club, kde můžete zdarma využít posilovnu, tenis (2 kurty), squash (2 kurty), pin-pong, billiard (1 stůl), minigolf (2 hřiště), také lze využit velké šachy. Za poplatek si můžete půjčit squashové a tenisové rakety, dále je možné za poplatek navštívit saunu a vířivou vanu, také si můžete za poplatek objednat nápoje ve Vitamin baru. V Health Clubu se také nachází klinika s doktorem (lze ho v naléhavých případech zavolat telefonem až na pokoj), centrum krásy, masážní místnosti (lze si také masáž objednat přímo na pláži) a obchod s předměty s logem hotelu. Blízko Health Clubu je tzv. Kidz Paradise. Zde je možné umístit dítě, kde se o něj postará personál. Co jsem tak viděl, tak jsou zde tabule, pastelky, televize s dětskými pohádkami, různé hry, venku je malý plastový domeček, atp. U Health Clubu a Kidz Paradise je ještě Sport bar, kde se na velkou obrazovku promítaly fotbalové zápasy. Je zde možné si zahrát nějaké společenské hry nebo stolní fotbal. Blízko je také Hiltonia Shisha Corner. Zde jsme nebyli, ale všiml jsem si, že se tu dají kouřit vodní dýmky (nevím jestli za poplatek nebo zdarma).

Přes den byl na pláži a v hlavním bazénu nabízen animační program. Nebyli nijak vnucovány. Večer od 20:30 byla dětská diskotéka ukončená dětskými hramy. Poté následoval večerní animační program. Každý večer bylo jiné představení. Jeden den účinkovali jen animátoři, jiný zase brali dobrovolníky z publika. Program byl připraven tak, aby se neopakoval a vyhovoval i těm, kteří zde byli na 14 večerů. Po skončení programu byla otevřena diskotéka. Do půlnoci byly všechny nápoje v All Inclusive. Večer je u hlavního bazénu otevřený bar, kde si můžete dát jakékoliv pití. Bylo zde velmi pěkné posezení jelikož celý hotelový komplex je krásně osvětlený.

Co se týče hotelového prostředí musím uznat, že je velmi pěkné a udržované. I když hotel stojí na poušti byli zde travnaté koberce, palmy, různé keře, stromy, květiny. Vše bylo několikrát denně zavlažováno. Bohužel se nám jednou večer podařilo jít kolem právě zavlažované trávy a ucítili jsme neuvěřitelný zápach. Zřejmě v pozdních hodinách zavlažují odpadní vodou. To však rozumný člověk musí pochopit, jelikož vody v Egyptě není moc nazbyt.

Před hotelem byla malá obchodní pasáž. Byla zde parfumerie, supermarket, lékárna (spíše drogérie), obchod se suvenýry a další. Přímo v hotelu je 9 obchůdků (zlatnictví, stříbrnictví, obchůdek s parfémy, 3 obchůdky se suvenýry, obchůdek s kořením, obchůdek s textilem, obchůdek s papyrusy). Také je přímo v hotelu směnárna. Nikde však nebyl problém platit v dolarech nebo eurech. Proto jsme vyměnili jen na bakšiš a zbytek platili v dolarech a eurech. V obchodech se dá smlouvat, záleží jen na vás a na vaší vytrvalosti. Ale dá se! Je však jasné, že v hotelových obchodech je dráž než někde ve městě. Ještě je přímo na pláži umístěn stáneček s různými suvenýry.

Během pobytu jsme si zvolili dva výlety. Jeden Super Safari a druhý byl Výlet na ostrov Giftun. Pod tím prvním se skrývá 45 minut jízdy na čtyřkolkách pouští, oběd a jízdu na velbloudech u beduínů a sejití pravé pouštní duny. Tento výlet je velmi náročný a spíše ho nedoporučuji. Myslím, že bohatě stačí čtyřkolky, které jsou naprosto dokonalé a je to super zážitek (tento výlet lze zakoupit zvlášť). Za to výlet na ostrov Giftun vřele doporučuji. Po cestě jsou dvě zastávky na šnorchlování přímo v moři a potom 2 hodinová zastávka na ostrově Giftun, který je posetý miliony mušliček a korálů. Bohužel z Egypta je velmi přísný zákaz vývozu jakýchkoliv mušlí, lastur nebo korálu. Pokud by na letišti zjistili, že něco takového vezete, stihla by vás pokuta 500 USD přímo na místě!

Let zpět byl stejný jako let do Egypta. Opět jsme prošli kontrolami zavazadel, odbavením, museli jsme vypsat výstupní formulář, prošli jsme pasovou kontrolou a čekali na letadlo. V letadle jsme si mohli vzít noviny (Dnes nebo Hospodářské noviny). Opět jsme dostali jídlo (kuřecí maso s rýží a zeleninou, zeleninový salát, housku, máslo, zákuseček) a pití. Při přistání to párkrát hodilo, ale nic strašného. Přistáli jsme na letišti v Brně po 14 hodině našeho času. Chvíli jsme si počkali na pasovou kontrolu ve frontě. Na zavazadla jsme si museli také chvíli počkat. Ale vše proběhlo v pořádku a bez zmatků.

Na závěr bych chtěl říct, že hotel je velmi pěkný, rozlehlý a dobře vybavený. Jídlo zde je kvalitní a výběr opravdu velký. Velkou předností je velké množství bazénů, který může kompenzovat velmi dlouhý vstup do moře. Personál je příjemný a snaží se vždy vyjít vstříc. Nestalo se aby nějak obtěžoval. Hotel Hilton Hurghada Long Beach Resorts mohu vřele doporučit a pokud budu o dovolené v Egyptě ještě uvažovat, zvolím 100% tento hotel. Cestovní kancelář EXIM Tours mohu taky jen chválit. Jejich servis jak na letišti, tak i během pobytu byl vždy perfektní a nemám jedinou výtku. Dovolená po boku takovéhoto partnera je opravdu příjemná!